Hoe gaat dit in zijn werk? (VLOS)

U heeft een verwijzing, wat nu?

Met de aanvraag/ verwijzing van de specialist, huisarts of een andere behandelaar maakt u een afspraak bij onze orthopedische schoentechnische afdeling (kijk voor meer informatie over afspraken onder "Contact"). Graag horen wij van u wat door de verwijzer ingevuld is als "omschrijving/gewenste voorziening of hulpmiddel" om met u een afspraak te maken. Houdt bij het maken van een afspraak uw verwijzing dus bij de hand!

Aanmeten

Op de geplande afspraak maken we kennis en bespreken we samen uw voetproblemen. Daarnaast leggen we u uit wat de verwijzer als oplossing heeft voorgeschreven. Bij een voorlopige orthopedische schoen is het proces eigenlijk hetzelfde als bij een orthopedische schoen, alleen de uitvoering is anders. Wij verzamelen de benodigde gegevens. Dit doen we door een uitgebreid voetonderzoek en een analyse van uw lichaamshouding en looppatroon. We maken een 2D en/of 3D scan en gipsafdrukken van uw voeten. Daarna vullen een NPI-voet/schoen protocol (een vragenlijst) in en dit maakt de inventarisatie compleet.
In een VLOS kunnen we ook alle benodigde voorzieningen aanbrengen om de voet zo goed mogelijk te ondersteunen en indien nodig de druk te verleggen. Feze schoen is een tijdelijke oplossing om de genezing en revalidatie te bespoedigen. De VLOS wordt op maat gemaakt, meestal van vilt.
 
Verloop
Wij gaan de leesten en hierover de oplossing maken. Om te kunnen controleren of de pasvorm en het effect van de oplossing naar tevredenheid is, gaan we dit passen met behulp van passchoenen.
Bij wederzijdse tevredenheid van de gepaste oplossing de definitieve VLOS gemaakt worden. De productietijd voor een VLOS is maximaal 14 dagen.

De schoenen zijn klaar

Bij het afleveren van de schoenen ervaart u voor het eerst hoe de voorlopige orthopedische schoenen lopen en leggen we u uit hoe u de schoenen het best kan gebruiken.
De voeten moeten direct na het lopen gecontroleerd worden op drukplekken en huidverkleuringen.
Huid die onder een verband zit, moet in ieder geval gecontroleerd worden tijdens het verschonen van het verband. Kan de patiënt dit niet zelf doen, dan is het belangrijk dat dit een derde doet.

Controle

Als de directe problemen na verloop van tijd met behulp van de voorlopige orthopedische schoenen zijn opgelost dan kunnen definitieve orthopedische schoenen aangemeten worden.