Hoe onderhoud ik mijn schoenen?

HOE ONDERHOUD IK MIJN SCHOENEN?  
Leer is een natuurlijk materiaal. Dit heeft vele voordelen: leer is ademend, het is soepel, dus vormt zich naar uw voet en is uitermate sterk. Hierdoor is het een erg duurzaam materiaal, mits u het goed verzorgt. Naarmate leer ouder wordt droogt het uit. Om zo lang mogelijk van uw schoenen te kunnen genieten is het daarom van belang dat u ze regelmatig met de juiste producten onderhoudt. Welke producten u hiervoor nodig heeft is afhankelijk van het soort leer dat voor de schoen gebruikt is.
De eerste stap is altijd het reinigen van de schoenen. Zorg ervoor dat uw schoenen vrij zijn van vuil en modder. Dit kunt u gewoon doen met een vochtige doek of een borstel. Laat de schoenen daarna volledig opdrogen. Nu kunt u de schoenen verzorgen met de bijpassende onderhoudsmiddelen. In onderstaand overzicht ziet u welke onderhoud u voor welke leer het beste kunt gebruiken.
 
Glad leer 
Wij verkopen meer dan 40 verschillende kleuren schoenpoets voor gladleren schoenen. De poets heeft een reinigende werking, herstelt en herkleurt de nerf van het leer door natuurlijke was en een zeer hoge concentratie aan pigmenten. De was garandeert een perfecte bescherming en glans en zorgt voor een grondige voeding van het leer.

Lakleer
Voor lakleer is er Vernis Rife. Dit product reinigt en beschermt tegen haarscheurtjes. Het laat alle lakleersoorten glanzen en voorkomt vingerafdrukken.

Suède/nubuck
Voor schoenen vervaardigd van suède of nubuck leer is er Renovétine. Dit product is een spray en dus erg makkelijk in gebruik. De spray is er in 13 kleuren. Van het merk Marla verkopen we een flacon met depper, welke er in 4 kleuren is. Beide producten reinigen, herkleuren, voeden en maken waterdicht. Deze unieke formule herstelt het zijdeachtige uiterlijk van suède en nubuck. De spray en flacon is verkrijgbaar in verschillende kleuren en natuurlijk is er ook een kleurloze variant. Zitten er oppervlakkige vlekken in het suède? Dan zijn deze te verwijderen met behulp van een suèdegum/ suèdeborstel. Suède en nubuck kunt u ook altijd poetsen met Creme Delicate.

Reptielleer
Voor reptielleer (leer met schubben) is de Reptan-was ontwikkelt. Dit is een emulsie van harde minerale was die voor bescherming en glans zorgt. Het wolvet in de creme zorgt ervoor dat het leer hydrateert, versoepelt en voorkomt dat schubben loskomen of afbreken.

Metallic leer
Op dit moment een grote trend, metallic leer of leer met een parelmoerglans. Dit leer kunt u het beste behandelen met Gel. Deze gel, op basis van wolvet, heeft voedende, herstellende en versoepelende eigenschappen. Ook geschikt voor gevlochten leer. Metallic leer kunt u ook altijd poetsen met Crème Delicate.
 
Gecombineerde stoffen
Tegenwoordig zien we veel schoenen die vervaardigd zijn van verschillende soorten leer. Hiervoor is Combi ontwikkeld. Dit product kunt u gebruiken voor glad leer, suéde, nubuckleer, lakleer, microvezelstof en textielstof. Het werkt reinigend, voedend en vochtwerend en is een kleurloos product.

Wandelschoenen
Voor wandelschoenen raden wij Huile Protectrice Leather Oil Spray aan. Dit product, op basis van dierlijke olie, voedt het leer grondig, versoepelt en maakt waterdicht. Wilt u liever geen spray gebruiken, maar de schoenen poetsen? Dan is er Graisse Ouraline en Graisse HP. Beide zijn vettige crèmes welke het leer voeden, soepel houden en waterdicht maken.

Witte schoenen
Voor witte schoenen is er een speciaal onderhoudsmiddel verkrijgbaar. White Novelys is een wit herkleurmiddel. Het frist leren en linnen schoenen op en is zeer dekkend.

Overig
  • Nano Protect is een vuil- en waterafstotende spray welke van zeer goede kwaliteit is. Het legt een laagje over de schoenen waardoor regen en vuil geen kans krijgen. Nano Protect is geschikt voor alle soorten leer behalve lak leer. 
  • Hiver Winter is een middel wat de witte sporen die worden veroorzaakt door het contact met sneeuw, water en zout/pekel verwijdert.


Algemene tips
  • Wissel regelmatig van schoenen om uw schoenen te laten ademen en luchten. Daarnaast is het ook beter voor de spieren in uw voet en daardoor voor uw algehele houding.
  • Gebruik houten schoenspanners, zo blijven uw schoenen mooi in model, zeker met lakleren schoenen is dit aan te raden. Ook neemt het hout eventueel vocht op.
  • Gebruik een schoenlepel en maakt de veters goed los, hiermee voorkomt u dat de hielen kapot getrapt worden.
  • Droog natte schoenen binnen in bijvoorbeeld de bijkeuken of vul ze op met krantenpapier of keukenpapier. Door ze bij een warmtebron te zetten kan het leer barsten.
  • Draagt u steunzolen, dan is het ook verstandig deze te laten drogen en luchten, het lederen toplaagje kunt u eventueel behandelen met kleurloze ledercrème.