Home    >    Over Ons    >    Historie

Historie Bronkhorst sinds 1945

In 1945 neemt Wim Bronkhorst Senior de schoenmakerij over van zijn oom. Hij begint met zijn schoenmakerij in de Westwagenstraat, verhuist later hij naar de Kelenstraat en vestigt zich in 1953 uiteindelijk op de Hoogstraat in Gorinchem, waar nu nog altijd schoenwinkel gevestigd is.
Naast het schoenreparatievak gaat hij zich toeleggen op het aanmeten en maken van orthopedische schoenen. Overdag repareren en in de avonduren studeren. Zo behaalt hij zijn diploma “Orthopedisch schoenmaker”. 

Doordat Wim Bronkhorst Senior na het behalen van dit diploma onder andere steunzolen gaat maken en leveren, wordt hij geconfronteerd met het feit dat er weinig schoenen geschikt zijn om losse steunzolen in te dragen. Daarom besluit hij op kleine schaal schoenen te gaan verkopen die wél geschikt zijn voor een losse (steun)zool. Zo ontstaat een samenwerking met het merk Durea, waarvan we nu de grootste collectie uit de wijde omgeving hebben en excellent dealer zijn.

In 1976 komt oudste zoon Ruud het team versterken. Ook hij is gespecialiseerd in orthopdische schoentechniek. Met deze toevoeging blijkt het pand op de Hoogstraat-hoek-Karnemelksteeg al gauw te klein. In 1979 worden daarom de orthopedie van de kleine schoenenwinkel en schoenreparatie gesplitst. De schoenenwinkel blijft zitten aan de Hoogstraat, en aan de overkant, in de Helmsteeg, wordt een nieuw pand gekocht. In dit pand zal de orthopdische schoenmakerij blijven zitten tot 2000.  Vader Wim moet het om gezondheidsredenen wat rustiger aan gaan doen. Daarom komt ook zoon Ronald in 1983 in de zaak en neemt een groot deel van zijn werkzaamheden over. Als in 1986 vader Wim overlijdt komt uiteindelijk de jongste zoon Wim ook in het bedrijf.

Nog een aantal ideeën van vader Wim worden uitgewerkt en verwezenlijkt. Eén daarvan is schoenmakerij "de Leest", die in 1986 in het Piazza Center wordt geopend. En onder het mom “Het pand van de buren komt maar één keer te koop” wordt het aangrenzende pand op de Hoogstraat gekocht. In dit pand wordt in 1992 de lang gekoesterde wens waargemaakt: een 'echte' schoenenwinkel.

Ook wordt er velen jaren gezocht naar een geschikte locatie voor het onderdeel orthopedische schoentechniek. Het liefst een locatie die dicht bij het Beatrix Ziekenhuis is, met parkeergelegenheid voor de deur én die volledig rolstoeltoegankelijk is. Deze wordt gevonden in de Twijnderstraat waar we in het jaar 2000 een orthopedisch schoentechniek openen met het branchekeurmerk “SEMH Erkend Leverancier”.

In 2002 verhuist de schoenreparatie vanuit de winkel naar de overkant van de straat, Hoogstraat 32, en kan de schoenwinkel ruimer opgezet worden. Naast een dames- en herenafdeling is er nu ook plaats voor een outdoor-afdeling met wandelschoenen. Dit is nog steeds de huidige opzet van het totale bedrijf: een schoenwinkel, 2 schoenreparatiebedrijven en een orthopedisch schoentechniek.

De huidige leiding van het bedrijf wordt gevormd door de 3 broers en vanaf 2017 is de derde generatie Joren, een zoon van Ronald, het team komen versterken.

Bronkhorst is een vertrouwd adres met een vertrouwd gezicht!